Antalya: znamenitosti ter prekrasne plaže

Eno od najbolj priljubljenih letovišč v Turčiji je Antalya. Znamenitosti, ki jih boste srečali tam, imajo korenine daleč v zgodovini, hkrati pa vas čaka tudi nekaj čisto modernih, ki jih ne smete zamuditi. Prav tako boste našli v Antalyi znamenitosti, ki vas bodo »prisilile«, da uživate življenje. Ravno to pa je tudi tisto, kar bo vaš dopust naredilo še bolj nepozaben.

Zagotovo so ena od »uživaških znamenitosti« v Atlayi plaže, a ta obalni turški predel ni znan le po teh. Uživali boste lahko v vrhunski hrani, se razvajali s pisanimi okusnimi koktajli, si privoščili hammam – turško kopel, ali pa se preizkusili v barantanju na živahnih bazarjih.

Turcija antalya

Antalya: mesto, kjer vam zagotovo ne bo dolgčas

Antalya ni le priljubljen turistični predel na turški obali. Pravzaprav je Antalya mesto – in to celo glavno mesto istoimenskega predela – na turški rivieri, ki že dolgo privablja turiste z vsega sveta. Tudi znotraj mesta boste našli številne all inclusive Antalya hotele, saj je ponudba te vrste nastanitev najpogostejša. Vseeno pa je večina razporejenih po vsem predelu Antalya. Plaže so praktično v bližini vsakega hotela. Zato je morda še pomembnejše, da boste znotraj Antalye – mesta, našli številne trgovinice s spominki, gostilne z odlično hrano, bare z živopisnimi koktajli ter številne znamenitosti.

Antalyine znamenitosti so, kot že rečeno, zelo raznolike. Nekaj posebnega, kar boste našli znotraj Antalye, je mesto oz. staro mestno jedro, obdano z rimskim obzidjem. Tam vas pričakujejo muzeji, trgovinice in druge znamenitosti. Ena od največjih med njimi pa je zagotovo sloviti bazar. Tam boste lahko dobili kar koli si boste zaželeli, a ne pozabite barantati. Brez skrbi, trgovci bodo to od vas tudi pričakovali. Po barantanju, okušanju dobre hrane in raziskovanju mesta, pa se boste lahko sprostili tam, kjer bi to najbolj pričakovali v Antalyi – na plaži.


Antalya: znamenitosti niso povezane le z nakupovanjem

Čeprav mnogi pomislijo ob omenjanju Antalye na znamenitosti, kot so bazar in trgovinice – torej na takšne, ki so povezane z zgodovino, pa nudi to slovito obalno turško mesto še mnogo več. Tam vas namreč čaka tudi veliko kulturnih znamenitosti, ki imajo svoje korenine daleč v zgodovini.

Že med sprehodom po Antalyi – mestu – starem mestnem jedru, se boste izgubili nekje v zgodovini, saj boste med muzeji našli tudi številne hiše in stavbe v značilnem otomanskem stilu, ki je res nekaj posebnega. Sicer pa vas čakata v Antalyi znamenitosti, ki ju res ne spete izpustiti, če ste ljubitelji zgodovine.

Poleg starega mestnega jedra sta dve od najbolj zanimivih Hadrijanova vrata in Aspendos.

antalya znamenitosti


Antalya: znamenitosti, ki vam omogočajo sprehod skozi zgodovino

Tako Hadrijanova vrata kot Aspendos sta izjemno pomembni turistični znamenitosti in med ogledovanjem obeh se vam bo zazdelo, da ste se izgubili nekje v zgodovini.

Hadrijanova vrata so bila zgrajena leta 130 pr.n.št.. Gre za slavolok, ki so ga v mestu zgradili ob obisku rimskega cesarja Hadrijana, ki je veljal za cesarja miru in je oboževal potovanja. Veljajo za najlepša pamfilijska vrata na svetu in so res nekaj posebnega.

Zgornji del je narejen s tremi odprtinami, ki imajo obliko kupole, in je, z izjemo stebrov, zgrajen iz belega marmorja. Na stropih obokov boste opazili cvetne reliefe in rozete. Sprva so vrata imela dve nadstropji in verjamejo, da so bili na njihovem vrhu v obliki kipov upodobljeni cesar in člani njegove družine. Na vratih pa boste našli tudi podobe levjih glav.

Druga izmed zgodovinsko pomembnih znamenitosti na področju Antalye pa je Aspendos. Zgodovinsko mesto, kjer se nahaja gledališče, čigar zgodovina sega v staro Grčijo in Rim. V njem si je lahko predstavo ogledalo kar 15.000 gledalcev in velja za enega najbolj ohranjenih tovrstnih objektov na svetu.

Antalya: plaže, ki vas bodo začarale

Še nekaj čudovitega ima Antalya – plaže! Če boste najeli rent a car, Antalya zagotovo ponuja dovolj atrakcij, ki si jih je vredno ogledati. Med njimi zagotovo ne smete zamuditi ogleda nekaterih plaž.

Čeprav je Antalya po plažah zelo prepoznavna in jih ima ogromno, pa jih je nekaj, ki jih ne boste želeli zamuditi. Se torej nameravate podati na raziskovanje Antalye? Plaže so zagotovo ena tistih atrakcij, ki jih boste želeli obiskati. V Turčiji je namreč morje toplo in prijetno za kopanje, plaže pa precej raznolike. Če boste najeli rent a car, Antalya ponuja naslednje plaže, ki si jih je vredno ogledati:

  • Adalar oz. Twin Rocks, ki vas bo očarala s kamnitimi skupki in se nahaja v parku Karaalioglu.
  • Konyaalti, 8 km dolgo in 50 m široko plažo v bližini mogočnega gorovja Taurus, ki nudi veliko dogajanja in veličasten pogled na gorovje.
  • In nenazadnje plažo Lara z modro zastavo, kar pomeni, da gre za izjemno čisto in lepo morje. Nahaja se v zalivu na vzhodni obali Antalye (znamenitost, ki je res ne smete zamuditi), v parku Lara Kent.
antalya plaže

Rent a car: Antalya bo izziv

Če ste vajeni najemati rent a car, Antalya pri tem najbrž ne bo nobena izjema. Če si boste namreč želeli ogledati v Antalyi znamenitosti, ki so razporejene po vsej rivieri, brez tega najbrž ne bo šlo. Vseeno pa se je treba zavedati, da je najti to storitev do neke mere zagotovo izziv.

Avtomobil sicer ne boste dobili težko, prav tako lahko na rivieri najdete številne svetovno znane ponudnike rent a car-ja. Antalya je, tako kot vsa Turčija, prijazna do turistov, zato vam bodo vsi ali vsaj večina, če boste avto najeli vsaj za 2 dni, tega pripeljali kar pred hotel. Tam ga boste tudi pustili, ko se bo najem avtomobila zaključil. A tisto, kar dela rent a car v Antalyi za svojevrsten izziv je to, da mnogi vozniki cestno prometne predpise jemljejo bolj kot priporočila. Veliko je trobljenja, prav tako ne vzemite za samoumevno, da imate, če zavijate na desno, zagotovo prednost pred tistimi, ki zavijajo na levo, ampak se raje res prepričajte, da imate prostor.

Še nekaj je dobro vedeti pri najemu rent a car v Antalyi. Marsikateri ponudnik zahteva, da ima voznik, ki najame avtomobil, vsaj 25 let. To le vzemite v zakup. Vsekakor pa se rent a car v Antalyi splača. V Antalyi se znamenitosti namreč kar tre in prav je, da si jih ogledate čim več. Seveda pa obstaja še ena možnost.

Namesto, da najamete avtomobil, se odločite v Antalyi za izlet. V Antalyi izlete namreč organizirajo tudi agencije. Tako se boste izognili najemu avtomobila, vseeno pa si boste dodobra ogledali vse kar ponuja ta prečudoviti del turške riviere.