Rab

Otok Rab je zelo priljubljen otok v Kvarnerju , Hrvaška.

Otok Rab počitnice Hrvaška

Otok Rab leži v Jadranskem morju in je 10 največji hrvaški otok. Zaradi svoje neokrnjene narave in čudovitih peščenih plaž je otok Rab zelo priljubljen med družinami. Na otok Rab lahko pridete s trajektom na dva načina. Prvi je iz Otoka Krk (Valbiska Krk- Lopar Rab), druga pa je iz Stinice – Mišnjak.

Zanimivosti otoka Rab

Palača Dominis Nimira- palača ki je bila zgrajena med 13. in 15. stoletju je ena najlepših renesančnih zgradb na Rabu. Palačo čudovito krasijo renesančna okna z oboki in portal z grbom družine Dominis, ki je v tej palači učila nekdanje prebivalce Raba branja in pisanja.

Rabske viteške igre- starodavna tradicija ki izhaja iz 13 stoletja se še danes vsako leto odvija na Rabu. Viteške igre so ohranjene kot spomin branjenja vitezov Raba pred raznimi nevarnosti njegovega obstoja. Igre ki so prava unikatnost na svetu se odvijajo v taki kapaciteti le na Rabu in v San Marino zato je to ena izmed glavnih atrakcij na Hrvaškem

Cerkev sv. Damjana v Barbatu- utrdba, ki je prava arheloška poslastica za vsakega pohodnika se skriva na vrhu hriba natanko 223m nad Barbatom. Do te ruševine vas bo popeljala urejena pešpot. V preteklosti je cerkev bila ključno obrabmno/opazovalno mesto prebivalcev Raba. V času sovražnih napadov je cerkev zaradi svojih čvrstih sten predstavljala zatočišče za prebivalstvo.

Polotok Kalifront - skriti biser v gozdovih enega izmed najlepših otokov Hrvaške. Polotok Kalifort je znan po kraškem reliefu in prekrasnih obalah tamkajšnjih zalivov. Zaklonišče pred soncem vam ponuja gosti gozd Borovcev ki se nahaja takoj za plažami polotka. Tukaj se tudi nahaja najvišja točka raba Kamenjak. Kamenjak ima 408m nadmorske višine in nudi prekrasen panoramski razgled na okolico Raba in otoke južnega Kvarnerja.