Ciper južni grški

JUŽNI CIPER

V PAPHOS za 1. maj in poletje 2024 z letalom iz Zagreba in Trevisa pri Benetkah. V LARNACO za poletje 2024 z letalom iz Graza. 

Pohitite in Izkoristite do 30% first minute popusta

Kako na južni grški Ciper s popustom do 30 % za 2024 ?

POPUST DO - 30 % za rezervacije z letalom Ryan Air v PAPHOS iz Zagreba, Trevisa pri Benetkah in Dunaja na južni (grški) Ciper.

Za odhode iz Zagreba, Trevisa pri Benetkah ali Dunaja morate za datum odhoda in povratka v iskalniku pravilno izbrati zeleno obarvan datum odhoda letala. Popust do 30 % je že obračunan v cenah na spletni strani. Popust velja samo za pakete namestitve in letalskega prevoza.

Zakaj na Južni Ciper (grški del)?

 • kratek polet samo 2 uri in 20 minut,
 • letalski poleti so 3 x na teden iz Zagreba in je mogoče kombinirati pakete 7, 10 , 9, 11, 12 ali 14 dni.
 • v mesecih od februarja do maja je zelo topla klima, cca 20 do 24 stopinj čez dan. Večina hotelov ima notranje bazene. To so idealni meseci za raziskovanje otoka saj ni vroče in je malo turistov,
 • zelo ugodna cena za leto 2024 v kvalitetnih hotelih, saj so hoteli zaradi sankcij ostali brez ruskih potnikov,
 • bolj urejena mesta in cestne povezave kot na večini grških otokih,
 • veliko zgodovinskih lokacij za oglede iz časa stare Grčije in Rima,
 • veliko čudovitih vasic v notranjosti,
 • zelo lepo urejeno mesto Paphos s simpatičnimi trgovinami in restavracijami ( cca 15 eur do 25 znaša cena večerje ali kosila na osebo).

Prtljaga na letalskem poletu na Ciper

Ker je vključen polet z nizkocenovnim prevoznikom je v ceno vključen manjši nahrbtnik maksimalne dimenzije 40 x 20 x 25 cm. Doplačilo za 10 kg kovček znaša od 24 eur (cena ni ista za vse lete) v obe dve smeri skupaj, ki ga vzamete s sabo na letalo, ali ga oddate pri prijavi za let, dimenzije 55 x 40 x 20 cm. Doplačilo za 20 kg kovček znaša od 50 eur (cena ni ista za vse lete) v obe dve smeri skupaj.

Renta car na Cipru

Ker je Ciper razmeroma majhen, ceste pa dobro vzdrževane in varne, je za raziskovanje otoka najbolje najeti avtomobil. Predlagamo, da si rent-a-car rezervirate pred prihodom na Ciper, ga prevzamete na letališču in ga ob koncu potovanja vrnete na letališče, saj je to najceneje. Vožnja je po levi strani, volan je v avtomobilu je na desni strani. Priporočamo najema avtomobila z avtomatskimi prestavami, ker vam bo vožnja bistveno lažja. Najcenejše ponudbe imajo po naših izkušnjah renta car podjetja, ki so na letališču.

Za najem avtomobila Na letališču v Paphosu vam predlagamo rezervacijo avtomobila v SIXT RENTACAR. Bodite pazljivi na doplačila za zavarovanje. Če želite najeti avto samo za nekaj dni na sami destinaciji, vam predlagamo najem avtomobila v hotelu ali pri našem predstavniku. Cena najema vtomobila na dan do 31.3. od 29 eur na dan, od 1..4.- 15.7. od 45 eur na dan in med 16.7. in 31.10. od 55 eur na dan.

V primeru, da ste izbrali hotel na vzhodnem delu otoka je smiselen najem avtomobila saj je od letališča v Paphosu do Ayia Nape dobri 2 uri vožnje z avtomobilom po avtocesti. Avtocesta na Cipru je brezplačna. 

Za plačilo rent-a-carja morate pri sebi obvezno imeti kreditno kartico in vozniško dovoljenje (zadostuje slovensko vozniško dovoljenje). Upoštevati je potrebno, da promet na Cipru poteka po levem voznem pasu in, da določeni najemi omogočajo samo premik po južnem delu otoka.

Naša priporočila za oglede na Cipru z rent a car-om:

 1. od večine hotelov v regiji Paphos do mesta Paphos je lepa sprehajalna pot (cca. 30 minut). Mesto je lepo urejeno. Predlagamo, da se sprehodite od hotela do mesta Paphos in do Paphos Castle
 2. Grška boginja Afrodita je bila rojena na Cipru. Zato predlagamo ogled Aphrodite's Beach
 3. Ciper je bogat z grško in rimsko aritekturo. Zato predlagamo ogled Ancient Kourion
 4. Mesto Limassol je v zadnjih letih doživelo skokovit napredek. Predlagamo, da se sprehodite ob morju Old Port Limassol ali so ogledate grad Limassol Castle
 5. V notranjosti otoka je velko zanimivih vasic, ki so znane po vinu, oljkah in odlični hrani. Predlagamo ogled vasice Omodos
 6. Glavno mesto Cipra je mesto Nicosia, ki je razdeljeno na južni grški in severni turški del. Z rent a car-om ne morete na sever, ampak ga parkirate na meji in se na sever odpravite s taksijem (potrebujete potni list).

Parkiranje na letališču v Zagrebu in v bližini letališča

Letališče Zagreb ima več možnosti parkiranja na zunanjih parkiriščih na letališču. Predlagamo, da parkirišče v poletnih mesecih rezervirate vnaprej na povezavi: Letališče Zagreb

Cenejše parkiranje je na okoliških parkiriščih, ki imajo vključen prevoz od letališča in nazaj. Predlagamo vam SKY PARKING, ki je oddaljeno od letališča 1,5 km od letališča. Obvezno naredite rezervacijo vnaprej na spletni strani SKY PARKING. Transfer od parkirišča do letališča je vključen v ceno. Cena za 7 dni 44 eur, dodatni dan 5 eur. Kot dnevi se računajo ure, ko je vozilo parkirano na parkirišču.

Prevoz od letališča do hotela in nazaj

Prevoz od letališča do hotela in nazaj ni vključen v ceno, ker se mnogo strank odloči za najem avta. Prevoz od letališča do hotela v regiji Paphos lahko dodamo ob rezervaciji za 30 eur za odraslo osebo, ali 15 eur za otroka do 12 leta.

Plaže na Cipru

Na hotelskih plažah so ležalniki in senčniki vključeni v ceno. Na javni plaži je fiksna cena za najem ležanikov in senčnikov in znaša 7.5 eur na dan skupaj za 2 ležalnika in senčnik.

Prevoz na plaže in do mesta Paphos

V kraju Paphos je organiziran avtobusni linijski prevoz s katerim se lahko odpeljete v mesto ali na plažo. Cena za eno vožnjo znaša 1,5 eur ali 5 eur za cel dan.

Dokumenti za potovanje na Ciper

Ciper je namreč upravno razdeljen na dva dela: Republika Ciper obsega skoraj celotno ozemlje otoka, a upravlja zgolj z južnima dvema tretjinama. Skrajni sever Cipra je leta 1974 zasedla Turčija in ustanovila Turško republiko Severi Ciper, ki pa je ne priznava nobena druga država sveta. Ta del otoka danes naseljuje pretežno turško prebivalstvo, medtem ko so se na jugu Cipra večinoma zasidrali Grki. Ločuje ju tako imenovana "zelena črta", prehodi pa so možni zgolj na določenih točkah. Ker je Južni Ciper del Evropske unije, je tja mogoče odpotovati zgolj z osebno izkaznico in povsem brez omejitev, za obisk turškega severnega dela pa je potrebno imeti s seboj še vsaj 6 mesecev veljaven potni list.