Sejšeli

Rezervirajte 9 do 16 dnevno potovanje po Sejšelih. Odhodi so vsak dan. Potovanje vključuje 2-5 noči bivanja v hotelu na otoku Praslin, 1-2 noči na otoku La Dique in 2-3 noči na otoku Mahe. Vsi prevozi so vključeni z letalom iz Ljubljane, Zagreba, Dunaja, Munchna ali Benetk.

Pogoji za vstop na Sejšele

Pred odhodom na Sejšele je potrebno izpolniti spletne obrazec za vstop na Sejšele https://seychelles.govtas.com/

Potrebno je zdravstveno zavarovanje z asistenco, ki krije zdravljenje v primeru, če zbolite za COVID-19.

Kako in kam z letalom na Sejšele

Še posebaj predlagamo, da obiščete vse 3 otoke in rezervirate od 9 do 16 dni POTOVANJE PO SEJŠELIH z vključenim letalskim prevozom. Odhodi so mogoči vsak dan.

Ponudba vključuje 2-5 noči bivanja v hotelu na otoku Praslin, 1-2 noči na otoku La Dique in 2-5 noči na otoku Mahe. Vsi prevozi so vključeni z letalom iz Ljubljane, Zagreba, Dubaja. Sporočite nam željeni datum, število dni in oseb nainfo@pocitnice.si in v nekaj urah vam bomo poslali ponudbo.

Turistična agencija Počitnice.si organizira odhod na Sejšele z letalom iz Ljubljane in okoliških letališč  (Zagreb, Dunaj, Munchen, Benetke) na letališče in otok Mahe. V kolikor si želite ogledati in bivati na vseh treh otokih  vam predlagamo, da ko pridete na Mahe, takoj odletite na otok Praslin iz istega letališča. Nato po kratkih počitnicah nadaljujete pot do otoka La Diyue in nato zaključite bivanje na otoku Mahe.

Kako je doživela naše potovanje po Sejšelih po otokih Praslin, La Dique in Mahe, vam bo opisala ena naših rednih strank:

Sprehod skozi svetel tropski gozd, na levi strani poti odmeva od ptičjega žvrgolenja, na desni strani  se odpirajo razgledi na bele plaže koralnega peska obdane z granitnimi balvani in obrobljene s palmami. Odločimo se za eno od njih, se spustimo po nežnem pobočju in najdemo senco pod palminimi listi. Zakopljemo prste v topel pesek in občudujemo prelivanje barv morja med modro in turkizno. Ko ujamemo sapo od prav klišejske lepote tropskega otoka, zagledamo na drugi strani zaliva senčnico iz posušenih palminih listov, v pesek zapičeno palico z mavrično zastavo Sejšelov in dva mladeniča, ki se trudita z desko na kateri piše: »don't panic, it's organic«. Radovednost ne da miru, pristopimo in fanta nevsiljivo ponudita, kar sta nabrala na vrtu svoje mame in dopolnila z obiskom tržnice: banane in papaje, pasijonke, ananas, pomaranče, grenivke, melone, guave in seveda kokosovi orehi. Pridno hitita lupit in rezat in kot bi mignil so pred nami štirje bananini listi lepo garniranih koščkov sadja in kokosovega oreha. V drugo roko potisneta še papirnati kozarec pomarančnega soka, stisnjenega na ročnem ožemalniku  in ozaljšanega s cvetom hibiskusa. Vrnemo se v našo senčnico, sadje izgineva, otroka sta neverjetno tiho in vsem se mota isto po glavi: »Ko bi le čas tekel počasneje«.

Samostojno državo Sejšeli, ki leži le nekaj stopinj geografske širine južneje od ekvatorja ob vzhodni obali Afrike, sestavlja 52 visokih granitnih otokov in 60 nizkih koralnih otokov. Temperature se preko celega leta gibljejo med 24°C in 30°C. Otočje leži izven poti tropskih ciklonov. Z okoli 80.000 prebivalci so stalno poseljeni le štirje otoki, nekaj jih je v zasebni lasti, na nekaterih je le po en hotelski kompleks. Počitnice na Sejšelih si radi privoščijo mladoporočenci zato nas je presenetila bogata ponudba nastanitev, ki jih ponuja lokalno prebivalstvo in ponudba odlične kreolske hrane tudi za plitvejši žep.

Na Sejšele naj bi prvi stopili arabski in maldivski trgovci. Leta 1502 otočje »odkrije« Vasco de Gama in je odtlej služilo kot piratsko skrivališče. Območje nato izkoristijo francoski kolonijalci, ki otoke z delom črnskih sužnjev spreminjajo v območja plantažnih nasadov kokosovih palm, cimeta in tudi vanilije. Leta 1810 s pogajanji na oblast stopijo Angleži in po odpravi suženjstva kot poceni delovno silo uvažajo Indijce in Kitajce. 1976 leta Sejšeli postanejo samostojna avtoritarna predsedniška republika z relativno visoko stopnjo blaginje in zato tudi socialnega miru. Gospodarstvo temelji na vedno bolj trajnostno usmerjenem turizmu, ki s spremljevalnimi dejavnostmi prinese že okoli 70% denarja v državno blagajno, ostalo prispevata ribolov in kmetijstvo. Za trajnostni razvoj je pomembna tudi kmetijska politika otokov, ki prehaja iz plantažne, na vedno bolj raznovrstno in tako samozadostno kmetijsko pridelavo.

Otok Mahe

Mahe

Na največjem otoku Mahe, kjer živi 90% vsega prebivalstva, je prestolnica Viktorija. Prav gotovo eno najmanjših glavnih mest na svetu.  Leži pod strmimi granitnimi stenami, poraščenimi s tropskim deževnim gozdom, za katere se zdi, da bodo zdaj, zdaj zgrmele v turkizno morje pod njimi. Je edini kraj na Sejšelih z mestnim vzdušjem. Kolonialne hiše so postavljene ob bok modernim zgradbam, katedrala, hindujski tempelj in mošeja so le nekaj korakov vsaksebi, angleška stolpna ura sredi ceste, živahna tržnica, galerije, botanični vrt, Nacionalni muzej, priložnost za nakup spominkov in dvignjena kavarna, ki omogoča pogled na živahno ulico pod njo.

Mahe ponuja poleg slikovitih plaž, čudovitih možnosti za snorkljanje in potapljanje - tudi z znamenitimi desetmetrskimi morskimi psi kitovci in orjaškimi skati, še vrsto pohodnih poti po obalnih gozdovih mangrov. Ne zamudite priložnosti in si privoščite vodiča skozi bujen, hribovit Morne Seychellois National Park. Vodnik vas bo opozoril na mnoge endemične in ogrožene rastlinske vrste, redke ptice in vas popeljal do čudovitih razgledov. Povprašajte domačine po kakšnem lokalnem naravnem biseru in ne bo vam žal. Vzeli si bodo čas in vam ponosno pokazali mogočno drevo ali ogroženo orhidejo ali skrito plažo ali scrkljane ribice na bližnjem koralnem grebenu. Nas so popeljali še do slapu sredi pragozda.

Tolmuni tople vode v strugi so bili naše naravno kopališče, otroka sta se z domačini merila v najbolj domiselnem skoku pod slap in pozni večer smo zaključili v odlični, domači, kreolski kuhinji. Postajalo je jasno: počitnice na Sejšelih se bodo pokazale kot zadetek v polno.

Otok Praslin

Praslin je drugi največji otok Sejšelov in leži 45 kilometrov severovzhodno od otoka Mahe. Granitni hriboviti, z žametnim zelenjem prekriti grebeni ležijo v smeri vzhod – zahod, plaže svilnatega belega peska ob azurno modrem morju so v izziv fotografom. Nekako fotografija ne zajame vsega lepega… Nikakor ne zgrešite Anze Lazio. Z avtobusom se popeljite do zadnje postaje in se pripravite na nekajminutni sprehod skozi gozd, pojdite mimo ljubke, nevpadljive restavracije in zajemite sapo. Anze Lazio velja za eno najlepših plaž na svetu. Kadarkoli smo jo obiskali in menda tudi sicer, nikoli ni prenapolnjena. Ne razumem kako.

Druga stvar, ki je nikakor ne smete zamuditi na otoku Paslin, je v Unescovo svetovno naravno dediščino vpisan Vallee de Mai. Je naravni park in ena od dveh lokacij na Sejšelih (in na svetu), kjer je naravno rastišče znamenite palme »coco de mer«. Ženske palme imajo največji in najtežji sadež od vseh palm - preko 30 kg. Le  preverite, zakaj ga imenujejo tudi najbolj seksi sadež na svetu. In moške palme imajo sadežu ženske palme odgovarjajoč cvet. Skoraj gotovo boste ugledali ljubkega endemičnega modrega goloba bulbul, sejšelsko penico in morda ogroženega črnega papagaja. Pravi košček raja. Zadnje vstopnice se prodajajo ob 16.30.

Otok La Digue

Otok La Digue je bil zadnji na naši poti. Prebrala sem, da je mnogim ta otok najljubši. Le kaj lahko prekosi že videno in doživeto? Jasno nam je bilo takoj, ko smo stopili iz ladjice. Na pomolu so nas pričakali fantje in množica koles. »Ni avtomobilov, ne avtobusov, ne tovornjakov« so hiteli razlagati. So kolesa in volovske vprege, in z električnim vozilom za golf vam pripeljejo kovčke do vaše nastanitve. Sploh nismo pomišljali in smo najeli kolesa za ves teden. Atmosfera malega otoka nas je popolnoma prevzela. Sproščeno vzdušje, nekaj belih, betoniranih cest, ki vijugajo med bujno vegetacijo, na njih sem ter tja turist ali dva, na kolesu ali peš in samotne plaže, ki kar kličejo po občutju brodoloma na rajskem otoku.

Po dobri uri hoje v hrib smo nagrajeni s čudovitim razgledom na zelenomodre ali rdeče pločevinaste strehe hišk kreolskih vasi, skritih med visokimi drevesi. Zaliv je poln raznobarvnih ladjic in polmeseci koralnih plaž so nas vabijo k obisku v naslednjih dneh. V ljubki, leseni, razgledni restavraciji nam mladenka postreže s sveže stisnjenimi sokovi. Zvečer si, na najljubšem prostoru na obali male vasice privoščimo take away alla creole: riž ali rezanci v vseh mogočih variacijah, pogled na druženje domačinov, zvoki šumenje morja in obet prijetnega večernega kolesarjenja do naše hiške.

Otok Curieuse

Mahe

Zato, dragi bralci, če trpite za boleznijo vizije tropskega paradiža: Sejšeli so zdravilo in so bolj dostopni kot si mislite…