Pag

Otok Pag leži v Severni Dalmaciji in je peti največji hrvaški otok.

Otok Pag počitnice Hrvaška

Na otok Pag lahko pridete preko paškega mostu ali pa s trajektom iz Prizne do Žigljena. Pag je priljubljena počitniška destinacija, ki jo letno obišče več tisoč turistov iz celega sveta. Otok se vsekakor lahko pohvali z kristalno čistim morjem in obalo, ki je dolga 302 km.

Znamenitosti Paga

Raziskujte Pag z kolesom-najbolj aktivni bodo zagotovo cenili več kot 100 km urejenih kolesarskih poti ki vas bodo popeljale od mestnega jedra do preurejnih nekdanjih ovčarskih poteh. Odkrijte starodavne ruševine, pobegnite od sonca v enem izmed lepih gozdičkov ali pa se osvežite v kakšnem skritem zalivu, vse to lahko doživite kar z sedeža vašega kolesa.

Malo in Veliko Blato-v bližini kraja Povljane se nahaja sladkovodno jezero Velo oziroma Veliko Blato, ki je zaščiten ornitološki rezervat. Posebnost teh habitatov je slaninska voda in močvirna vegetacija nudita popolne pogoje za gnezdenje eksotičnih ptic. Cele jate najbolj redkih ptic Jadrana, Evrope in celega sveta lahko najdemo na tem močvirju zato si ta ornitološki rezervat morate ogledati.

Botanični rezervat Lun- Rezervat se nahaja na severozahodnem delu otoka in je zagotovo najbolj naraven del otoka saj ga sestavlja okoli 80.000 dreves. V rezervatu lahko najdemo vse vrste eksotičnih dreves, zagotovo so pa ene izmed njih sorte oljk Olea Oleaster ki imajo povprečno starost 1200 let.

Mesto Pag- današnje mesto je bilo zgrajeno v 15 stoletju vendar pred tem se je mesto nahajalo na arheološkem najdbišču Staro mesto ki vam nudi odličen vplogled na življenje in arhitekturo starega veka. Mesto Pag je bil zgrajen z centralnim trgom in štirimi glavnimi ulicami ki mesto delijo na štiri četrti. Moderni del Paga je bil zgrajen šele v 60. letih prejšnjega stoletja zato je mestno jedro polno odlično ohranjene infrastrukture iz različnih zgodovinskih obobij Beničanov, Avstroogrske in bivše Jugoslavije.