Kreta: potovanje, ki bo očaralo vso družino

Največji grški otok je Kreta, potovanje po njej vas bo tako zagotovo očaralo. Ponaša se s številnimi znamenitostmi, sicer pa je na Kreti Grčija doma. Kreta – otok tradicije in zgodovine, je namreč destinacija, kjer boste spoznali tako bogato zgodovino antične Grčije kot ponosne Grke, ki so zvesti tradiciji. Ob vznožju Psiloritisa, najvišje gore, ki meri kar 2.456 m, se namreč nahaja vas Anogia, branilka tradicije, ki še danes velja za poosebitev Krete in njenega uporništva.

Kreta island

Kreta: Grčija bi lahko razkošnost svoje zgodovine predstavila prav na tem otoku

Zagotovo je Kreta otok, ki je zelo priljubljen med različnimi turisti. Tisti, ki si želijo all inclusive ponudbe in zgolj počitka ter zabave ob čudovitih plažah in v atraktivnih hotelskih kompleksih, bodo na Kreti zagotovo uživali. A najbrž bojo še bolj očarani prav tisti, ki so ljubitelji zgodovine, mitologije in narave. Če se boste odločili na Kreti za potovanje, boste namreč zagotovo imeli ogromno videti.

Ena od največjih znamenitosti Krete in Grčije same, so zagotovo ostanki palače Knossos, ki so res nekaj posebnega. Tako mora ob obisku potovanje vsekakor vključevati tudi ta ogled. Samo tako boste namreč spoznali, kako bogata in razkošna je njena zgodovina.

V resnici Knossos ni zgolj palača, temveč je arheološko najdišče iz bronaste dobe, v katerem se lahko sprehodimo med ostanki najstarejšega mesta v Evropi. Nekoč je bila palača politično in versko središče minojske civilizacije, danes pa je ostanek nekega časa, ki nas popelje med mite in legende ter v veličastnost antičnega obdobja.

Temu območju naj bi nekoč vladal kralj Minos, le-ta pa naj bi dal zgraditi ogromen labirint, v katerem se je skrival strašni minotaver. Pošasti so pod pretvezo, da bodo, če ga uspejo ubiti, dobili nagrado, žrtvovali mladeniče in mladenke, da se je z njimi lahko nahranil. Na koncu je minotavra uspel ubiti Tezej, kateremu je pomagala Minosova hčer Ariadna, saj se je vanj zaljubila.

Sicer pa je Kreta otok Zeusa. Vrhovni grški bog naj bi se rodil prav na tem otoku, tako se lahko po strmih skalnih gozdnih stopnicah povzpnete tudi v njegov tempelj. A na tam ni doma le antična mitologija, Kreta in Grčija sta tudi sicer precej povezani, saj so se prebivalci otoka osvobodili in sami pridružili Grčiji, ko jim je bilo dovolj, da so si otok podajali Benečani in Turki. Kreta kot otok pa je igrala pomembno vlogo tudi v času 2. svetovne vojne.

Čeprav vas bo Kreta – potovanje po njej, očaralo z bogato zgodovino, lahko ogromno ponudi tudi ljubiteljem narave.

Kreta: otok visokih gora, čudovitega morja in rodovitnih planot

Če se boste podali na Kreta potovanje bodisi samostojno bodisi s pomočjo turistične agencije, ne zamudite ogleda njenih nepozabnih naravnih znamenitosti.

Ena od pomembnih tako za Kreto kot Grčijo v celoti je že omenjena visoka gora Psiloritis, ki vas bo očarala s čudovitimi razgledi, na poti do nje pa boste lahko uživali v domačih tradicionalnih tavernah v majhnih gorskih vasicah. Imenujemo jo tudi gora Ida in je povezana z boginjo Rejo.

Na območju Psiloritisa, na skoraj 1.000 m nadmorske višine, se nahaja tudi slikovita planota Lasithi. Njena pokrajina je edinstvena in res nekaj posebnega. Polna je sadovnjakov, mandljevcev in raznolikih polj, pa tudi majhnih vasic in mlinov na veter. Na območju planote se nahaja jama Dikteon, v katero naj bi Reja pred njegovim kanibalskim očetom skrila novorojenčka Zeusa.

Če ste ljubitelji hoje in dolgih pohodov, na planoti Omalos ne smete zamuditi 18 km dolge soteske Samaria, ki je s tem najdaljša evropska soteska. V njo se boste zaljubili zaradi divje, neokrnjene narave in raznolike pokrajine. Soteska na najožjem delu meri le 4 m v širino, skalne stene, ki jo obdajajo, pa so visoke do 350 m. Hoja po njej traja od 4 do 6 ur in se zaključi v ribiški vasici Agia Roumeli.

Zagotovo pa med tem, ko boste po Kreti potovali, ne zamudite slikovitega mesteca Agios Nikolaos. Od tam se lahko vkrcate na ladjico in obiščete skrivnostni otoček Spinalongi. Otoček je danes muzej na prostem, obkroža pa ga turkizno modro morje.

Nenazadnje pa vas bo Kreta – otok boga Zeusa, očarala tudi s številnimi čudovitimi plažami. Ena takšnih je plaža Balos, kjer so snemali film Vrnitev v plavo Laguno.

kreta all inclusive

Kreta: all inclusive za ljubitelje užitka

Skupno točko boste našli tudi tisti, ki imate radi predvsem uživanje na prečudovitih plažah in sproščanje ob hotelskih bazenih. Kreta all inclusive bo poskrbela, da ne boste nikoli lačni ali žejni. Pogosto vam bodo na voljo tudi ležalniki in različne aktivnosti.

Kreta, otok prečudovite Grčije, kjer ponudbe »vse vključeno«, ni pretežko dobiti. Če sta, denimo, Zakintos in Rodos grška otoka, kjer je ogromno hotelov le z nočitvijo z zajtrkom, je Kreta all inclusive destinacija. Mogoče je sicer dobiti tudi pol penzion ali nočitev z zajtrkom.

Slednje bo posebej privlačno za družine z otroki. Poleg vseh dnevnih obrokov, dodatnih prigrizkov in pijače, je pogosto zraven, že všteto v ceno, na voljo tudi otroška animacija.

Kreta z otrokom: poiščite najboljše plaže

Če se boste odpravili na Kreto z otrokom, izberite torej all inclusive hotele, saj vam bo tako najbolj udobno in najbolj enostavno. Sicer pa vas raziskovanje tega otoka, lahko pripelje tudi do zares atraktivnih plaž, ki jih otroci obožujejo.

Ena od plaž, ki bo zares očarala tudi otroke, je Elafonisi. Nahaja se na JZ otoka in velja za najlepšo plažo na Kreti. Potovanje po otoku jo torej mora zagotovo vključevati. Ime je dobila po edinstvenem roza pesku, ki pa roza barvo dobi le, ko sonce vanj posveti pod določenim kotom. V laguni ima zelo plitko vodo, zato bo zagotovo razveselila vsakega otroka in družino.

Ker je toliko za videti, in ker se Kreta razteza na tako veliki površini, je smiselno, da si, če se odpravite tja z otrokom, pa tudi sicer, za raziskovanje otoka najamete avtomobil.