Turčija Alanya, izleti in znamenitosti

Alanya – izlet ali daljše počitnice v to turško mesto, ki leži na južni sredozemski obali, je odlična odločitev v vseh letnih časih. Večina se sicer tja odpravi med majem in oktobrom, ko so temperature višje od 30 stopinj, a je južna obala Turčije (Alanya in ostala mesta) primerna destinacija tudi v zimskih mesecih.

Alanya turcija

Podnebje je precej bolj milo kot pri nas, predvsem pa je pozimi več sončnih dni. Ne glede na to kdaj se boste odpravili na počitnice ali izlet v Alanyo, vam svetujemo, da se odločite za rent a car in raziščete tudi bližnja mesta. Ker Alanya nima lastnega letališča, lahko avto najamete kar na letališču v Antalyi. Pot do tja je kratka in hitra, saj direktni leti Antalyo povezujejo tako z Ljubljano kot z bližnjimi letališči (Graz, Dunaj, Munchen). Prav zato je južna Turčija (Alanya in ostala mesta) primerna tudi za krajši izlet.

Alanya - znamenitosti

Že samo mesto ponuja veliko znamenitosti, ki jih nikakor ne smete izpustiti. Alanya ja namreč eno najstarejših turističnih mest na rivieri, zato vam tu zagotovo ne bo dolgčas. Številne trgovinice, bari, restavracije, diskoteke, bazarji in lepe plaže vam bodo polepšale tiste dni, ko ne boste pri volji za daljše izlete z rent a car-jem.

Kleopatrina plaža

Že kaj pogrešate sonce? Potem hitro rezervirajte počitnice ali Alanya izlet, saj je ena njenih najpomembnejših točk Kleopatrina plaža, kjer se boste naužili sončnih žarkov. Dolga peščena plaža je v zimskih mesecih kot nalašč za dolge sprehode, med poletjem pa za poležavanje na ležalniku, kopanje v kristalno čistem morju in pitje koktejlov. So se vam že samo ob misli na poletne dni malce ogrele kosti, kajne? Najboljša novica je, da za obisk Kleopatrine plaže ne potrebujete rent a car-ja, saj je v bližini centra mesta.

Grad Alanya in Rdeči stolp

Vas zanimajo zgodovinske znamenitosti Alanye? Seveda jih mesto ponuja veliko! Trdnjava, ki so jo sicer zgradili v 13. stoletju, a njeni začetki segajo že v 3. stoletje pred našim štetjem, je super izbira za krajši izlet. Skupaj z Rdečim stolpom, ki leži v pristanišču, je tako zanimiva, da bo ogled zagotovo trajal več ur.

Turški hamam

So vam znani tisti dnevi, ko bi se radi le sprostili in pozabili na dnevne izlete z rent a car-jem? Če ste ravnokar prikimali z glavo, vam svetujemo, da v takšnem primeru obiščete turški hamam. To je pravzaprav neke vrste znamenitost Turčije, saj takšnega čiščenja telesa in sprostitve ne boste našli nikjer drugje na svetu.

Alanya – izleti v okolici

Če ste se za počitnice odločili, da bodo pustolovske in polne dogodivščin, vam priporočamo ogled spodaj opisanih znamenitosti. Alanya rent a car, vam bo omogočil najem avtomobila s katerim boste prišli tudi do najbolj skritih kotičkov tega čudovitega kraja. Verjemite, da se boste na dnevnih izletih zelo zabavali, poleg tega pa naučili veliko novega.

Kanjon Sapadere

V poletnih mesecih se lahko temperature v Alanyji (Turčija) povzpnejo zelo visoko. V takšnih dneh je najbolje, da se z rent a car-jem odpravite na dnevni Alanya izlet do kanjona Sapadere. Slednji je raj za aktivne popotnike, saj skozi njega vodi prekrasna lesena pot, pod katero se nahajajo čisti, a zelo hladni tolmunčki. Ohladili se boste že med sprehodom po ozkem kanjonu, če ste zelo vročekrvni, pa se lahko v reki tudi skopate.

Reka Dimicay

Če boste na počitnicah oziroma izletu v Alanyi malce opazovali lokalno prebivalstvo, boste opazili, da Turki zelo radi pijejo turški čaj. Ker verjamemo, da v poletni vročini na čaj ne boste niti pomislili, vam priporočamo izlet v gore. Z rent a car-jem se odpravite do reke Dimicay, kjer so temperature prijetnejše, ambient v restavracijah nad vodo pa nepozaben. Pisane turške sedežne pergole so znamenitost, ki je ne smete zamuditi.

Jama Damlatas

Ste si ogledali že vse Alanya znamenitosti? Alanya izlet z rent a car-jem do jame Dalatas je torej super ideja, sploh če imate dihalne težave. Ker je precej velika (dolga 50 m in visoka 15 m) se v njej vsako leto odvijajo različni tečaji namenjeni bolnikom z astmo. Tudi če z dihali nimate nikakršnih težav, je omenjena jama vseeno vredna ogleda.

Jeep Safari

Namesto z rent a car-jem pa se lahko na izlet v okolici Alanye odpravite tudi z jeepom. To je odlična adrenalinska dogodivščina, ki je zagotovo ne boste nikoli pozabili. Pot se začne v Alanyi, s terenskim vozilom pa se boste popeljali vse do gorovja Taurus, ki se vzpenja kar 1.200 m nad morjem. Takšno enodnevno potepanje je primerno za tiste, ki na počitnicah ne želite le poležavati, temveč iščete nekaj več. Med vožnjo boste opazovali lepo turško naravo, ki vas bo presenetila s svojo raznolikostjo in gorsko lepoto. Obljubimo vam, da boste v gorovju Taurus zelo uživali!

Če povzamemo. Alanya izleti in zanimivosti vas zagotovo ne bodo pustili ravnodušnih.