Turčija – Kemer: biser Sredozemske obale

Turčija, Kemer, Sredozemska obala … Kaj si bi človek sploh še želel več za popoln oddih po letu napornega dela in službe? Toplo morje, peščena plaža in hladna senca vas že čaka. All incusive in Kemer hotele lahko najdete v naši spletni ponudbi, kjer si enostavno zagotovite svoj popolni dopust za prihodnjo sezono. Zagotovite si svoj popoln dopust na naši spletni strani še danes - Kemer last minute kliče!

Turcija Kemer

Kemer all inclusive - dopust tudi za ljubitelje zgodovine

Danes izredno popularno letovišče v Turčiji - Kemer - je bila nekoč pomembna točka na zemljevidu Sredozemlja, kljub temu, da je po kopnem izredno težko dostopen predel Turčije. V 7. stoletju pr. n. št., naj bi ga ustanovili stari Grki, njegovo prvotno ime pa naj bi bilo Idyros. Iz zapisov njegova lokacija namreč ni najbolj točna, jasno je samo, da Idyros leži severno od Phaselisa, kar pa ustreza mestu Kemer.

Znamenitosti zgodovinske vrednosti so tako datirane vse do antične Grčije, v resnici pa je zgodovina tega predela še starejša. Idyros je namreč mesto, ki je še prej spadalo v Likijo- geopolitično pokrajino v Anatoliji, ki je prva takšna demokratična ureditev mest, ki je kljub razgibanem terenu in vpadom sosedov obdržala svojo neodvisnost. Idyros je nekdaj veljal za pomembno pristaniško postojanko na poti proti vzhodnemu Sredozemskemu morju, danes pa velja Turčija - Kemer- za pomembno dopustniško letovišče.


Likija in Kemer - znamenitosti likijskega jezika in prebivalcev

Prebivalci te edinstvene demokratične sestave pa so govorili svoj likijski jezik in imeli svojo pisavo- likijski alfabet. Morda jih zaradi težkih naravnih pogojev, hribovite pokrajine in nedostopnosti, stari Egiščani v svojih besedilih opisujejo precej negativno - kot upornike, pirate in plenilce. Zaradi ponosa, da jih ne bi zasužnjili, naj bi celo pobili svoje žene in otroke, preden so se podali v boj, kjer niso bili prepričani o zmagi. Danes temu seveda ni več tako, saj Kemer all inclusive hoteli veljajo za ene najbolj gostoljubnih na svetu.

Kemer all inclusive


Kemer: hoteli sredi legendarne pokrajine

Prebivalci Likije so bili okoli leta 1200 pr. n. št. premagani, zato so že starim Grkom s svojo skrivnostnostjo burili duhove. Herodot, je prvi zapisoval zgodovino (in pa tudi legende) iz območja Turčije, Kemer. Glavna teza, ki velja še danes je, da so se Likijci bojevali v Trojanski vojni, ostala dejstva pa mejijo na legende in mite.

Z dopustovanjem lahko obiščete tudi mitološke lokacije starodavne Likije. Mitološka pošast Himera je svoje ime dobila prav zaradi naravnega pojava v bližini Kemerja. Znamenitost je gora Himera ali danes turško Yanartaş. Dobesedni prevod besede pomeni goreče skale. V skalah je namreč naravno ustvarjeno okrog 20 zračnikov, skozi katere uhaja metan, ki je gorljiv plin. Starodavni mornarji so se ravnali po plamenih na gori Himera, kar je mitološko ime za pošast z levjo glavo, kozjim trupom in zmajskim repom. Zagotovite si svoje Kemer last minute počitnice in obiščite številne druge antične ali celo mitološke znamenitosti.

kemer himera znamenitost


Uživanje na zasebni plaži Kemer hotela

Tako kot skoraj vse države, ki imajo obalo ob Sredozemskem morju, se tudi Turčija ponaša s čudovitimi plažami - toplo morje, kristalno čista voda in peščene plaže. Mnogi celo pravijo, da so turške plaže ene izmed lepših, vendar pa se morate o tem prepričati kar sami. Preverite Turčijo - Kemer all inclusive počitnice na naslednjih plažah svetovnega slovesa.


Kemer znamenitost: plaža Phaselis

Mirna in slikovita plaža Phaselis je primerna za vse kopalce, tudi za družine z majhnimi otroki. Med plavanjem ali poležavanjem na plaži boste lahko občudovali visoko gorovje proti celini, našli pa boste tudi zadostno količino sence. Kemer last minute izkušnje pa si bodo na obali Phaselis popoldne zaželeli tudi številni obiskovalci, ki bodo na plažo prišli s čolni in jahtami. Celotna širša regija je namreč z avtomobilom težko dostopna, zato se mnogi poslužujejo potovanja po vodi.


Kemer znamenitost: plaža Moonlight

Angleška beseda moonlight v slovenščini pomeni mesečina in ima na tej plaži več pomenov. Lokalni prebivalci pravijo, da je kopanje na tej plaži najboljše ob mesečini, saj naj bi takrat ta zasijala še v drugi luči. Hkrati pa je obala zavita v obliki polmeseca, kar je tudi znak islama in predstavlja turško zastavo. Plaža Moonlight je od Kemerja (hoteli) oddaljena zgolj 10 minut peš, zato ni razloga, da je ne bi obiskali.


Kemer znamenitost: plaža Cirali

Plaža Cirali je od mesta nekoliko oddaljena (32 km), vendar kljub temu vredna obiska. Ta 3 km dolga obala svoje obiskovalce navdušuje s čudovito peščeno plažo, čisto modro vodo in zadostno količino sence. Poleg tega je tudi lokacija, kjer se zadržujejo glavate karete. To so želve, ki gnezdijo predvsem v vzhodnem delu Sredozemskega morja in so ogrožena vrsta. Obiščite Turčijo, Kemer in se sprostite v družbi želv na plaži Cirali.

Kemer hoteli


Turčija, Kemer: last minute destinacija tudi za pohodnike

Če ste tiste vrste človeka, ki poletni oddih raje preživi aktivno v hribih kot na plaži ali Kemer all inclusive hotelih, je to odlična destinacija tudi za vas. V 90. letih je Kate Clow (Britanka turških korenin) vzpostavila t.i. Likijsko pot, s katero je želela rešiti številne odročne gorske vasice pred propadom in hkrati širši publiki predstaviti lepote Likije.

Kot že omenjeno, so Likijci zaradi trde pokrajine, v kateri so živeli, tudi sami postali neustrašni in trdi bojevniki, ki so branili vsak zalivček posebej. Pokrajina je bila vse do 80. let dostopna zgolj po morju ali pa peš z oslom ali konjem. Ko so se prebivalci začeli masovno izseljevati v mesta zaradi novo zgrajene infrastrukture, je to vsaj nekoliko zaustavila Kate Clow s skoraj 500 km dolgo pohodniško potjo v Turčiji.


Turčija, Kemer hoteli in odlična turška hrana

V splošnem velja, da je mediteranska prehrana izredno kvalitetna in okusna, kar s pridom izrabljajo italijanski, španski in grški kuharji. Nekoliko drugačna pa je turška kuhinja, kjer je hrana podvržena še pravilom islama. Vsi gotovo poznate kontroverzno baklavo. V Kemer all inclusive apartmaju ali hotelih se boste o tem prepričali sami, saj naši izbrani hoteli ponujajo zgolj najboljšo hrano, ki bodo navdušili vse ljubitelje dobre hrane in pijače.

Zagotovite si svoje Kemer last minute počitnice tudi vi - preživite jih lahko na eni izmed slikovitih plaž, na adrenalinski Likijski poti, v družbi mitoloških pošasti in legend, s polnim krožnikom dobre hrane ali še kako drugače. Turčija, Kemer, znamenitosti Likije in Sredozemskega morja vas gotovo ne bodo pustili ravnodušnih, zato si svoj sanjski oddih rezervirajte že danes.

Kemer last minute pocitnice