Vodnik po hrani in pijači Kanarskih otokov
Pripravite se na kulinarično raziskovanje Kanarskih otokov s tem odličnim vodnikom po hrani in pijači! Kanarska kulinarika ima svoje korenine v španskih, afriških in latinskoameriških vplivih. Zaradi španskih ladij, ki so se po plovbah okoli Amerik zasidrale na Kanarskih otokih, so domačini začeli v svojo kuhinjo vključevati hrano, ki so jo mornarji prinašali s seboj.
Nič čudnega, da so krompir, paradižnik, fižol, papaja, koruza in še mnogo drugega tako priljubljeni na njihovih jedilnikih! Mornarji so se skozi leta še naprej vračali na Kanarske otoke z živili z vsega sveta. Od takrat so banane postale zelo razširjeno sadje – pogosto jih jedo samostojno ali pa jih uporabijo v pitah. Prav tako lahko tukaj pričakuješ sladka vina in bogate rume.

Jedi, ki jih morate nujno poskusiti
Papas Arrugadas
Zmečkan krompir, pogosto postrežen z omako mojo.
Ti božanski majhni krompirčki so kuhani do popolnosti v slani vodi in so zelo priljubljena priloga. Odlični so v kombinaciji z omako mojo, ki je polna pikantnega, česnastega okusa – prava eksplozija okusov.
Bocadillo
Sendviči z mesom v štručki
Ta španski sendvič je kanarski odgovor na klasični "sub". Je nekaj več kot samo prigrizek, zato je idealen za kosilo, poleg tega pa ga je mogoče dobiti skoraj povsod. Za pristno lokalno izkušnjo naroči bocadillo s jamón serrano (sušen pršut) in paradižnikom.
Conejo al Salmorejo
Zajčji ragu
Čeprav morda ni po okusu prav vseh, je ta domača jed prijetna in krepčilna enolončnica iz zajčjega mesa, paradižnika, česna in oljčnega olja. Pogosto jo postrežejo s klasičnim kanarskim zmečkanim krompirjem (papas arrugadas). Nežen pridih dimljene paprike se odlično prepleta z mehko, dušeno zajčjino.

Ropa Vieja
Piščanec in govedina s krompirjem in čičeriko
Ime te jedi v španščini pomeni dobesedno »stara oblačila«, kar ponazarja njeno raztrgano strukturo – vključuje natrgano piščančje ali goveje meso. Ima bogat okus, ki izvira iz karibskih vplivov, na Kanarskih otokih pa jo običajno pripravijo s krompirjem in čičeriko.

Bienmesabe
Torta z medom in mandlji
Ta sladica je pogosto rahla in puhasta torta, čeprav lahko kje naletiš tudi na različico, ki bolj spominja na puding. Je prijetno kremasta, s toplimi okusi cimeta, medu in mletih mandljev, ki tvorijo osnovo. Ime bienmesabe pomeni dobesedno »dobro mi tekne«.
Božanske pijače Kanarskih otokov
Ron Miel
Sladek, gladek medeni rum
Ta bogat kanarski rum doseže svojo pravo intenzivnost, ko njegova barva preide iz zlate v kostanjevo rjavo. Je najbolj priljubljen liker na otokih in se običajno postreže čist ali z ledom.

Bermejo Tinto
Polno, sladko rdeče vino
To posebno vino pridelujejo na Lanzarotu in je znano po izrazito sadni aromi. Gre za sladko in bogato sorto, ki jo je najbolje poskusiti kar v vinogradu – zato se vsekakor splača rezervirati obisk vinske kleti, ko si na otoku.

Bermejo Seco
Rahlo peneče, suho belo vino
To okusno vino je pridelano na Lanzarotu in ima rahlo peneče mehurčke. Je zelo posebno, saj je na voljo le ob določenih obdobjih v letu, po trgatvi. Ne zamudite priložnosti, da ga poskusite v lokalnih tavern.
Malvasia Bianca
Sveže, suho belo vino
Malvasia je eno bolj znanih imen med kanarskimi vini. Ta značilna sorta grozdja daje bela vina, ki so običajno čista, suha in harmonično uravnotežena, zato boste v njih zaznali tudi dišeče note sladkega grozdja.
