Kreta: potovanje polno vznemirljivosti

Kreta - potovanje po tem čudovitem grškem otoku vam bo gotovo ostalo v spominu do konca življenja. S svojimi čudovitimi plažami, bogato antično zgodovino in mitološkimi bitji bo očarala prav vse obiskovalce. Kreta, potovanje po kateri vam bo sigurno ostalo v lepem spominu, je odlična izbira za romantičen oddih v dvoje, kot tudi destinacija za družine z majhnimi otroki. Grčija, Kreta in ostali Egejski otoki vas bodo nedvomno očarali s svojo neokrnjeno naravo in bogato zgodovino hkrati.

Kreta potovanje

Grčija, Kreta in sanjski grški otoki Egejskega morja

Marsikateremu popotniku je najljubši grški otok, ali pa kar otok na sploh, Kreta. Potovanje po tem njem namreč zadosti vsem kriterijem, da si lahko na dopustu dodobra napolnimo baterije. Grčija, Kreta in vsi ostali grški otoki slovijo po svojih čudovitih peščenih plažah, hkrati pa je potovanje po njej, prava poslastica tudi za ljubitelje zgodovine, antike in helenizma.

Kreta, znamenitosti poln otok, leži v egejskem morju, nekje enako oddaljeno od grške (160 km) in turške celine (100 km). Etimološki izvor za ime otoka ni jasno znan, teorije pa predvidevajo, da izvira ali iz luvijske (izumrl anatolski jezik) besede kursawar, ki pomeni otok, ali pa iz starogrške besede krataie, ki pomeni močen. Kreta je bila v antični Grčiji namreč izjemno močna pomorska sila.

Kreta - znamenitosti in spomeniki tisočletne zgodovine

Kljub otoški legi, je človek na Kreti živel že v paleolitiku. Če vas zanimajo sami začetki civilizacije in prazgodovina, si morate ogledati neolitske naselbine, kot so Kephala, Magasa, Trapeza …

Morda najbolj poznana turistična atrakcija Krete - znamenitost, ki še danes ni popolnoma raziskana in razrešena, je minojska kultura in njena zgodovina. Ta visoka civilizacija bronaste dobe je bila ponovno odkrita v 19. stoletju s pomočjo Heinricha Schliemanna, ki je odkril Trojo po večletnem obsedenem iskanju Troje iz mita o Trojanski vojni ter s pomočjo Arthura Evansa, ki je Schliemannov naslednik. Kljub marsikateremu mitu, ki so ga proizvedli prvi raziskovalci v iskanju romantične mitološke resnice, je palača Knosos definitivno vredna obiska. Potovanje po tem čudovitem otoku vas bo gotovo zaneslo tudi do tega ogromnega palačnega kompleksa, ki velja za enega največjih kretskih zanimivosti. Knosos je najstarejše mesto v Evropi!

Prav palača Knosos pa je kriva, da prvo civilizacijo na Kreti imenujemo minojska kultura - prvi raziskovalci so zaradi velikosti palače in mesta menili, da je prav to lokacija zloglasnega mitološkega labirinta, ki naj ga bi kralj Minos postavil za svojega sina Minotavra. Če ste ljubitelji grške mitologije, je obisk Krete, znamenitostim katerim ni konca, prava destinacija za vas.

Tudi za ljubitelje renesanse se najde nekaj. Znamenitosti tamkajšnjega obdobja renesanse so otok dosegle pod beneško republiko, del katere je bil skoraj štiri stoletja. Ljubitelji renesančnega slikarstva boste gotovo prepoznali ime El Greco, ki v italijanščini pomeni Grk. Domḗnikos Theotokópoulos, kar je El Grecovo pravo ime, je definitivno pomemben predstavnik evropske renesanse in še en razlog več za obisk Krete- zanimivosti najdete tudi na področju slikarstva!

Grčija: Kreta in njene rajske plaže

Čudovite rajske plaže so definitivno pogost in upravičen razlog za obisk Krete. Potovanje namreč ne pomeni, da je potrebno biti stalno v pogonu in v raziskovanju za naslednjo pustolovščino, ampak lahko pomeni tudi oddih na čudoviti plaži. In če ste tip človeka, ki uživa na peščeni plaži, je to sigurno prava destinacija za vas. Lepote peščenih plaž so v resnici posebnost celotne Grčije - Kreta pa je v lepih peščenih plažah prava zmagovalka. Če dopust radi preživite na peščeni plaži, obiščite naslednje plaže:

  • Elafonisi- plaža z roza obarvanim peskom s pogledom na gorato Kreto,
  • Balos- laguna med dvema rtoma s kristalno čisto vodo,
  • Falassarna- plaža z mivko in toplo, čisto vodo,
  • Seitan Limania- čudovita peščena plaža v ozkem skalnatem zalivčku,
  • in še mnogo več čudovitih plaž.
grcija kreta

Kreta: potovanje tudi za bolj pustolovski tip ljudi

Morje, Grčija, Kreta … Kaj si ogledati, če ste bolj pustolovskega duha in vam večdnevno poležavanje na soncu ni dovolj? Brez skrbi, tudi avanturisti in oboževalci narave boste našli polno priložnosti za raziskovanje. Za malo daljši sprehod (16 km) je primerna soteska Samaria. Posebnost te soteske so gotovo t.i. »Železna vrata«, ki navdušijo prav vsakega obiskovalca. Široka so namreč zgolj 4 m, medtem ko se v višino dvignejo kar 300 m. Na dopust tako ne pozabite vzeti pohodnih čevljev, saj jih boste gotovo potrebovali za obisk Samarie na Kreti. Potovanje brez obiska vsaj ene naravne znamenitosti namreč ni potovanje!

Naslednje znamenitosti, ki so vredne obiska, so podvodne atrakcije. Če se radi potapljate in raziskujete podvodni svet, je to prava destinacija za vas. Kreta- kaj si ogledati? Podvodni svet, seveda! Največ ponudbe na področju potapljanja boste našli v največjem mestu - Hania, kjer se lahko potopite do slavne Slonove jame.

Najverjetneje večina ob omembi Grčije, Krete in egejskega morja ne pomisli najprej na visoke gore, vendar je Kreta primerna tudi za prave visokogorske odprave. Je namreč zelo gorat otok, najvišji vrhovi dosegajo tudi preko 2000 m nadmorske višine. Če ste torej zapriseženi hribolazec, je ta otok s svojimi gorami edina prava in primerna odločitev za vaš dopust.

Kreta - znamenitosti ribiških mestec in samostanov

Grški otoki so od nekdaj skoraj neločljivi od ribolova in nič drugače ni tudi danes. Še vedno lahko najdete ogromno ribiških mestec in vasic po celotni Kreti. Kaj si ogledati v takšnih vasicah? Nič določenega, lahko se zgolj sprehodite skozi in užijete sonce, morski zrak in veter. Nekaj najlepših vasic in mestec na Kreti (zanimivosti) je:

  • Rethymno - pristaniško mestece iz časa beneške republike,
  • Chora Sfakion - odmaknjena, a čudovita ribiška vasica,
  • Spili- mestece s čudovitim samostanom,
  • Sisi- zgodovinsko mesto, kjer so se otočani uprli otomanski upravi,
  • Loutro - dosegljivo zgolj po morju, mesto brez cest …


Med odkrivanjem mest pa boste našli tudi ogromno samostanov na Kreti. Potovanje vas bo zaneslo skozi mnoga čudovita mesteca z bogato zgodovino. Za najlepši samostan velja Arkadi, našli pa boste še mnoge druge- od v skalo vklesanega Katholiko, do vedno z vodo oskrbovanega samostana Preveli.

Kreta: kaj si ogledati? Kar vse po vrsti! Je namreč čudovit otok, ki ponuja nekaj prav za vsakega- od poležavanja na plaži do več urnega plezanja na 2 tisočake. Turističnih atrakcijje ogromno, zato ne odlašajte in si rezervirajte svoj sanjski oddih v tudi vi.